ACASA Reduceri maaaari PROMOTII DESPRE NOI
Cautare:  
 

LibrariaAtlas.ro » Stiinte umaniste » Arta » Buzau. Monografie urbanistica

Buzau. Monografie urbanistica

  Autori: Teodor Octavian Gheorghiu

Editura: OZALID

Pretul de lista:

Pretul nostru:

Economisesti:

75.00 Ron

60.00 Ron

15.00 Ron (20%)


Descriere

In studiul pe care se sprijina aceasta carte, spre deosebire de altele care l-au precedat, sunt abordate o serie de subiecte ale urbanisticii romanesti in speta, buzoiene putin cercetate si, mai ales, ilustrate: aparitia si cresterea teritoriala a orasului, evolutia morfo-structurilor medievale, premoderne si moderne, evolutia arhitecturilor, locuirea, apararea urbana medievala, istoria distrugerilor si a reconstructiilor, protectia valorilor istorice actuale. Cercetarea s-a desfasurat pe o perioada de cateva decenii, fiind completata, perfectionata si adaptata la contextul publicistic.
Sunt utilizate o serie de metode neconventionale si de surse de informare de multe ori ignorate, prelucrate astfel incat sa fie acoperite aspectele vietii urbane care nu erau sau nu sunt cunoscute. Intre ele: coroborarea datelor istorice cu cele cartografice, reconstituiri regresive, contextualism, recursul la anumite repere contemporane zonale de organizare urbanistica, tipologizari, diagnoze ale realitatilor urbanistice si arhitecturale actuale etc. Pe de alta parte, aceste metode si prelucrari de date atipice se sprijina si pe informatia istorica obisnuita amintita mai sus, publicata incepand cu anii 70 ai sec. XX sub diferite forme sau arhivata.
Scopul cartii este de a deveni un instrument de lucru pentru cercetarile viitoare (inclusiv prin semnalarea necunoscutelor sau a elementelor vag si nesigur stiute), precum si pentru administrarea corecta a centrului istoric si a orasului, in ansamblu.
Cartea se bazeaza pe o abordare cronologica coroborata cu abordari tematice ale unor subiecte importante in sine si in raport cu evolutia orasului. Prin aceasta, se obtin reconstituiri ale genezei medievale (precedata, probabil, de etape timpurii banuite in raport cu un anumit context zonal), reconstituiri ale evolutiei urbanistice, arhitecturale, economice, sociale, legislativ-administrative etc.
Pentru perioadele recente (sec. XIX-XX), se contureaza fenomenele modernizarii urbane in ansamblul sau, evolutia unor arhitecturi urbane si caracteristicile sale in perioadele semnificative, transformarile suferite de oras in perioada interbelica si, mai ales, comunista. In fine, cartea contine diagnoze detaliate ale realitatilor buzoiene din ultimele decenii, influentate negativ de fenomenele tranzitiei, precum si solutii de protectie si activare a valorilor istorice, urbanistice, arhitecturale.
Detalii tehnice

Coperta: Necartonata

Anul aparitiei: 2019

Nr. pagini: 360

ISBN: 978-606-93327-6-4

Opinii

Nu exista nici o opinie despre Buzau. Monografie urbanistica. Fii primul care isi spune parerea despre aceasta carte!Nume:

Opinia:

Nota: Slaba Foarte buna