Gramatica limbii suedeze contemporane cu exemple practice

Gramatica limbii suedeze contemporane cu exemple practice
-15%
Preț: 33,91 lei
39,90 lei (-15,01%)
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-8491-88-2
Editura:
Anul publicării: 2016
Ediția: I
Pagini: 159
Format: 165x115x10mm
Categoria: Diverse

DESCRIERE

  Gramatica limbii suedeze contemporane este un ajutor de nadejde in studierea, acasa sau la cursuri, a celor mai noi fenomene ale limbii. Aceasta lucrare isi propune sa ofere utilizatorilor o imagine cat mai clara a gramaticii limbii suedeze contemporane, fara termeni de specialitate si teorii lingvistice in exces.

 

    Fragment din dictionar:

 

    „Concordanta timpurilor

 

    Timpurile gramaticale se impart in doua grupe - timpuri care au legatura cu momentul prezent (prezent, perfect, viitor) si timpuri care se refera la momentul trecut (preterit, mai mult ca perfect).

    Concordanta timpurior denumita in suedeza tempusharmoni reprezinta utilizarea timpurilor intr-o fraza in cadrul aceluiasi moment, un aspect ca in limba romana nu este atat de clar determinat.

    In practica, aceasta inseamna ca intr-o fraza din limba suedeza nu avem niciodata intr-una din propozitii preterit, iar in cealalta, perfectul. In cadrul aceleiasi fraze se folosesc doar timpurile care se refera la acelasi moment. Altfel spus, preterit + preterit, preterit + mai mult ca perfect, perfect + prezent etc.

     Prin urmare, daca propozitia principala este la preterit, timpurile se vor transforma astfel incat sa „corespunda" (este un fenomen tipic vorbirii indirecte). In cadrul timpurilor trecute intalnim urmatoarele cazuri:

    Actiunea din propozitia secundara se desfasoara simultan cu actiunea din propozitia principala - in ambele propozitii folosim preterit.

    Anders berättade att han fick ett nytt jobb.

    Anders a povestit ca primeste o slujba noua. 

 

     Actiunea din propozitia secundara se desfasoara inaintea actiunii din propozitia principala - in propozitia secundara folosim timpul mai mult ca perfect.

    Anders berättade att han hade fått ett nytt jobb.

    Anders a povestit, ca a primit o slujba noua. 

 

    Actiunea din propozitia secundara se desfasoara dupa actiunea din propozitia principala - in propozitia secundara folosim modul conditional (skulle + infinitiv).
    Anders berättade att han skulle få nytt job.

    Anders a povestit ca va primi o slujba noua. 

 

    Exista, bineinteles, si cazuri exceptionale cand prezentul din propozitia principala se combina cu preterit pentru a pastra logica afirmatiei.

    Jag är trött för att jag la mig sent igår.

    Sunt obosita pentru ca ieri m-am culcat tarziu.  

 

    Gunilla är rik för hon vann tre miljoner för två år sedan.

    Gunilla e bogata pentru ca acum doi ani a castigat trei milioane.“

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0323 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.